Tankar om smycken och annat kreativt

/20200211_125101.jpg

Gillar att virka små väskor. Här en enkel och användbar i svart.

Tisdagen den 11 februari 2020

***

/20190606_200804.jpg

En enkel och lite bohemisk väska virkad av oblekt bomullsgarn. Det finns en dragkedja en liten bit ner från toppen av väskan. Ett litet snabbt projekt gjort på frihand, det vill säga att jag trots väskans enkelhet virkat, repat upp och gjort om en del tills den blev som jag hade tänkt mig.

Lördagen den 8 juni 2019

***

/20190525_090215.jpg

Det är lika roligt att laga strumpor som att sticka dem, tycker jag. Det känns nästan meditativt på något sätt.

Söndagen den 26 maj 2019

* * *

Jag njuter mycket av trädgården just nu. Den ljusa skira grönskan med blommande fruktträd är något alldeles fantastiskt. Jag tänker på hur lätt det är att bli blind för det man har och ta det för givet. Jag har inte ett hus vid havet, jag har inte ett tjusigt slott men jag har ett litet hus med en trädgård som just nu känns lummig och skön att vara i. Jag åker inte på lyxiga resor och jag har ingen sommarstuga men på min stora inglasade altan sitter jag tillsammans med de två  katterna och stickar strumpor. Tacksamhet är det jag känner när jag sitter och stickar och dricker kaffe, för det är sådana stunder som är guld värda för mig.

Söndagen den 12 maj 2019

~~~

Minns någon de där små stickedockorna som gjordes förr? Jag fick för mig att jag skulle försöka göra några och det resluterade i de här tre små figurerna. Hittade en beskrivning på nätet som jag följde med några små förändringar. Jag lade upp hälften så många maskor, stickade hälften så många varv och använde strumpstickor för att sticka runt, runt, runt istället för att göra en lapp och sy ihop. Lite pilligt och riktigt roligt.

Måndagen den 31 december 2018

~~~

Att sticka är mycket roligare än jag trodde. Jag har lärt mig att göra hälar på tre olika sätt och har nu ett litet lager av mysstrumpor. Nu gör jag mobilskydd med flätor på. Det är små projekt som jag tar mig an, alldeles lagom för mig som fortfarande är nybörjare. Det ljusa garnet på bilden är ett tjockt och mjukt bomullsgarn som min mormor lämnat efter sig. Det känns bra att göra något av det garnet, det ger mig en varm känsla inombords.

Söndagen den 3 juni 2018

~~~

Strumpstickning på gång. Så lagom stora projekt och så roligt. Det är först nu, i mogen ålder som jag har lärt mig sticka. Då räknar jag inte det där glasögonfodralet som alla skulle göra på slöjdlektionen under mellanstadiet. 

Med hjälp av You Tube och en och annan hemsida har jag kommit fram till en lättstickad nybörjarsocka som passar mig. Jag har gjort dem låga i skaften då jag använder dem som tofflor. Några bebissockor att ge bort har det även blivit.

Sista bilden visar min runda handarbetsväska som jag sytt av gamla jeans och fodrat med en rutig duk som har gjort sitt. 

Söndagen den 8 april 2018

~~~

Tiden går och kreativiteten består. Ibland blir det mer och ibland blir det mindre, men behovet av att få skapa finns där hela tiden och det känns alltid bra när jag tar mig tid till att sitta ner och pyssla.

I sommar har det kreativa handlat om korsord. Att konstruera dem, designa dem i datorn och illustrera dem. Roligt, men det tar mera tid i anspråk än man kan ana att få alla små detaljer på plats. Jag har mycket att lära och jag vill utveckla illustrationerna så att de känns mer personliga.

Måndagen den 18 september 2017

~~~

Att det har gått nästan ett år sedan jag skrev här sist känns otroligt. Nu är det vår igen och kanske är det dags att väcka upp kreativiteten som har slumrat ett tag.

Textil känns mest som min grej just nu. Det är mjukt och trevligt att hålla på med. Rutigt gillar jag, gärna olika rutor och färger i kombinationer.

Cerise handledsvärmare/vantar som jag gjorde för snart ett år sedan till min moster. Om någon skulle be mig att göra ett par likadana nu så skulle jag inte kunna det eftersom jag virkar på frihand och lite som det faller sig för stunden. Det är roligast så och jag skapar ju enbart för att det är roligt.

Söndagen den 20 mars 2016

~~~

Virkningen är min kreativa sysselsättning just nu. Jag har mycket restgarner som jag vill använda, de räcker inte till några stora grejer men väl till mindre projekt som handledesvärmare och virkade hårsnoddar. Värmaren här ovan har fått en tio maskor lång ribbmudd och därefter stolpgrupper ungefär som i "mormorsrutevirkning". Som avslutning har jag gjort en treradig vågig kant där vågorna sitter lite bakom varandra. Jag tänker mig att jag lätt kan ändra längd och proportioner mellan ribbmudd, stolpgrupper och antal rader av vågor. Exempelvis skulle en fem maskor lång ribb, längre stycke med stolpgrupper och flera rader av vågor ge ett helt annat intryck. Denna värmare blev mera mjuk och elastisk än de blå som jag gjorde igår. 

Söndagen den 19 april 2015

~~~

Virkningen fortsätter, här i form av ytterligare handledsvärmare. Först en liten mudd, därefter små grupper av halvstolpar och som avslutning mot handen en liten diskret uddkant. En enkel modell som är relativt stadig i strukturen. Mycket skön att ha på när man sitter vid datorn.

Lördagen den 18 april 2015

~~~ 

Lite virkning har det blivit sedan sist. Ponchon är klar och den blev precis så skön att ha på sig som jag hade tänkt mig. Ett par fingerlösa vantar/handledsvärmare har det blivit också, jag kan ju vara hemskt frusen av mig ibland. Den sista bilden visar en pytteliten nallebjörn som jag sytt på miniatyrkursen, man ser hur liten den är jämfört med läderknappen på vanten som nallen sitter framför.

 

 Lördagen den 11 april 2015 

~~~

poncho.jpg (400×350) 

Eftersom jag inte blev nöjd med västen som jag började virka så repade jag upp den och har i stället börjat på en poncho. Det är lätt att bara virka på med olika restgarner. Den blir varm och skön när jag sitter i soffhörnan och virkar eller läser.

Tisdagen den 13 januari 2015

~~~

 

Stor mormorsruta

Att virka med restgarner är något av det mest avkopplande som jag vet. Mitt projekt just nu är en väst virkad i mormorsruteteknik. Jag har tänkt mig en stor mormorsruta bak i ryggen, från ärmhål till ärmhål vad gäller storlek. Därefter kommer jag att virka luftmaskor på varje sida om mormorsrutan så att två hål att sticka in armarna i bildas. Sedan blir det till att virka runt, runt, runt med mormorsteknik. Västen blir alltså rundvirkad och allt som hamnar över ärmhålen kommer att vikas ner som en stor sjalkrage. Om resultatet blir bra kanske jag visar en bild här. Det är ju lite av ett experiment för mig, så man vet aldrig riktigt hur det blir till slut.

Söndagen den 7 december 2014

~~~

Jag tänkte beskriva, så gott det går, hur jag har gjort blommorna som jag visade förra veckan. Blommorna har jag virkat delvis på frihand och delvis efter olika beskrivningar och bilder som jag sett på nätet. En blandning av idéer alltså. 

 

Blomma med sex kronblad

  1. Virka 6 luftmaskor och slut dem till en ring med en smygmaska.
  2. Virka 1 luftmaska och därefter 12 fastmaskor om luftmaskringen.
  3. Gör 4 luftmaskor, hoppa över en fastmaska, virka en fastmaska i nästa fastmaska. Upprepa 5 gånger. Nu skall det finnas 6 luftmaskbåger. Avsluta varvet med 1 smygmaska i den första luftmaskan.
  4. Virka 1 fastmaska, 6 dubbelstolpar och 1 fastmaska i alla de 6 luftmaskbågarna. Avsluta varvet med en smygmaska i den första fastmaskan. Nu har man en enkel blomma.
  5. För att få en dubbel blomma så vänder man blomman och virkar luftmaskbågar på baksidan av blomman. Vänd blomman så att avigsidan kommer upp. Stick ner virknålen i mitten av ett blomblad och virka 5 luftmaskor. En smygmaska i nästa blomblad. Upprepa tills dess att du har 6 luftmaskbågar på blommans baksida.
  6. Vänd blomman så att rätsidan kommer upp igen. Virka 1 fastmaska, 1 stolpe, 10 dubbelstolpar, 1 stolpe och 1 fastmaska i varje luftmaskbåge.
  7. Nu har man en dubbel blomma. Jag brukar fylla mitten av blomman med fasta maskor på fri hand och här har jag lite svårt att beskriva hur jag gör eftersom jag virkar olika många maskor beroende på hur tjockt garn jag använder. Men jag virkar i alla fall utifrån och in mot mitten. Jag minskar maskorna mot mitten genom att antingen virka i varannan maska eller virka ihop två stycken maskor.
  8. Sist trär jag garn på en stoppnål och syr de sex ”strålarna” på mittenpluppen. Här kan det variera hur många lager garn som behövs beroende på hur tjockt garn man använder.

  Ros

  1. Virka 50 lm.
  2. Första varvet: virka stolpar i alla de 50 luftmaskorna. 
  3. Andra varvet: virka 6 stolpar i varannan maska och en fastmaska i varannan maska hela varvet ut. Spara en ganska lång bit tråd och klipp av.
  4. Snurra ihop rosen och sy ihop på undersidan med den långa tråden.

  Löv För att göra ett löv virkar jag luftmaskor så långt som jag vill ha lövet. Därefter virkar jag fasta maskor, stolpar, dubbelstolpar och ibland trippelstolpar på ena sidan av luftmaskkedjan tills jag har fått den form som jag vill ha. Sedan virkar jag spegelvänt på luftmaskkedjans andra sida. Ibland vill jag ha lövet lite ojämnt och naturligt, då gör jag inte en exakt spegling på sida nummer två.

Lördagen den 15 november 2014

~~~

/blomma1.jpg 

 /blomma2.jpg

/blomma3.jpg 

 /blomma4.jpg

/blomma5.jpg

Vad är den perfekta avkopplingen en ledig lördag? För mig är det att få virka blommor av mina restgarner. Det  känns mjukt och mysigt att skapa av garn och jag älskar alla glada färger som ger oändliga kombinationsmöjligheter. Det är lycka!

Lördagen den 1 november 2014

~~~

Det var ett bra tag sedan jag knöt armband med text och bilder. Det är roligt och jag gillar resultatet, men att knyta är en långsam process. På grund av den tid som det tar så har det aldrig blivit någon massproduktion. Många människor har velat beställa personligt designade armband, men jag har oftast hänvisat till hemsidor där man kan lära sig att knyta själv. Kanske håller jag en minikurs med några träffar så småningom, då kan jag visa grundtekniken och hur man kan designa sitt eget armband.

Lördagen den 18 oktober 2014

~~~

/bord-kopia.jpg

Nu lyckades jag äntligen ladda upp en bild. Kanske hade jag för stora bilder utan att jag tänkte på det. Det blir mest pyssel med stora huset och trädgården just nu. Det hör våren och försommaren till att få ordning hemma så gott jag hinner och orkar.

Miniatyrer, sömnad, virkning, smycken och annat finns dock i mina tankar och jag har tänkt ta mig tid för sådant när jag får semester. Här är en bild på tillverkning av miniatyrbord i skala 1:16 eller 1:18, det är en ungefärlig uppskattning. Den marmorerade bordsskivan är ett kryddlock som jag slipat, målat och lackat. Perfekt till ett litet blombord.

Lördagen den 7 juni 2014

~~~

/rutig1.jpg/rutig1.jpg Av någon anledning så går det fortfarande inte att ladda upp nya bilder, jag vet inte vad det är som är fel. Men jag återanvänder några gamla bilder på ett armband som jag knöt för några år sedan. Att knyta är verkligen näring för själen. Det går inte fort, men det är just det fina, man tänker så bra och man får verkligen tid till att tänka när man knyter. Mina hemmaprojekt just nu handlar annars inte så mycket om att producera nytt, utan snarare om att gå igenom och rensa bland saker som vi har men inte behöver. Ni vet. Slänga, spara och ge bort, beroende på skicket på grejerna. Det är förvånande hur mycket som samlats under åren, en hel del som vi glömt bort att vi hade.  Trädgården här hemma får lite nytt. Mestadels nya bärbuskar och annat ätbart. Jag har längtat efter att ha blåbär och hallon i trädgården och nu blir det så.

Lördagen den 17 maj 2014

~~~

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.